AkademiGenelKripto Paralar

Algoritmik Stablecoin Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Çoğu stablecoin rezervlerle desteklenirken, algoritmik stablecoinler fiat sabitlerini korumak için matematik ve teşvik mekanizmalarını kullanır.

Merkezi olmayan finans (DeFi), karmaşık ve hızla gelişen, deneyler ve yeniliklerle dolu ve daha verimli, sansüre dayanıklı ve açık, merkezi olmayan bir finansal sistemin felsefi ve ideolojik temelleri üzerine inşa edilen bir endüstridir.

Algoritmik stablecoinler bu özellikleri örneklendiriyor. Kısmen parasal ekonomi, kısmen finansal piyasalar, kısmen matematik ve kısmen teknoloji. Kripto para ve blockchain teknolojisinin kesişim noktasında yer alan bu teknolojiler, yeni ve karmaşıktır. Ayrıca DeFi’nin geleceğinin nasıl ortaya çıkacağına dair birçok zorluk ve cevaplanmamış soru ortaya koymaktadır.

Bu makalede, algoritmik sabit paraların ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını ve geleneksel sabit paralardan nasıl farklı olduklarını keşfedeceğiz.

Algoritmik Stablecoin Nedir?

Stablecoin’ler, başka bir şeye göre belirli bir değeri tutmak için tasarlanan kripto para birimleridir. En kısa anlatım ile ABD Doları gibi bir itibari para birimidir. Stablecoinler, bir değere sabitlendiğinden, yatırımcılar kendilerini piyasa fiyatı oynaklığına karşı korurken kripto piyasalarında kalmak için sıklıkla kullanırlar.

Algoritmik Stablecoin Nedir?

Stablecoinlerin çoğu, bir tür teminat mekanizması kullanarak sabitlenmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Stablecoinler, sabit paranın değerini garanti etmesi gereken varlıklar tarafından desteklenmektedir. USDC ve Tether (USDT) gibi çoğu büyük stablecoin, banka gibi merkezi bir varlıkla tutulan USD gibi zincir dışı teminatlarla teminat altına alınır. Bununla birlikte, stablecoinler merkezi olmayan mekanizmalar kullanılarak zincir üzerinde teminatlanır.

Algoritmik stablecoinler farklıdır. Algoritmik stablecoinler, en saf hallerinde tamamen teminatsızdır. Değerleri herhangi bir dış varlık tarafından desteklenmez. Bunun yerine, bazı sonuçların çıktısını almak için izlenecek belirli talimatı veya kuralı olan algoritmalar kullanırlar. Bu algoritmalar, piyasa katılımcısı davranışını teşvik etmek ve dolaşımdaki arzı manipüle etmek için optimize edilmiştir. Böylece herhangi bir madeni paranın fiyatı ABD Doları’na sabitlenir.

Algoritmik Stablecoinler Nasıl Çalışır?

Algoritmik stablecoin yaratıcıları, kripto paranın sabit kalmasını sağlamak için çeşitli mekanizmalar kullanır. Çoğu stablecoinden farklı olarak, algoritmik stablecoinlerde bu mekanizmalar protokole yazılır. Ayrıca herkesin görebileceği şekilde blok zincirde halka açıktır.

Algoritmik Stablecoin Örnekleri Nelerdir?

  • Ampleforth (AMPL): TÜFE’ye göre endeksli ve 2019 USD’ye sabitlenmiştir, ilk algoritmik stablecoinlerden biridir.
  • Basis Cash (BAC): 3 tokenli senyoraj sistemini kullanarak, stablecoin Basis Cash (BAC), hisse senetleri ve tahviller kullanarak 1 USD sabit tutarını koruyor.
  • USDD: Tron kurucusu Justin Sun tarafından Mayıs 2022’de başlatılan Tron ekosistemi için merkezi olmayan bir stablecoin.
  • UXD: Solana blok zincirinde %100 delta nötr pozisyonuyla desteklenen algoritmik bir stablecoin.
  • UST: Bu algoritmik stablecoin, Mayıs 2022’de daha geniş bir kripto para piyasası çöküşü sırasında dolar kurunu kaybettiğinde gündem oldu. Dolar kurunu korumak için kullanılan kripto para birimi Terra (LUNA) fiyatında bir çöküşü hızlandırdı.

Algoritmik Stablecoinlerin Geleceği Nedir?

Teoride algoritmik stablecoinler kulağa harika gelse de, güvenilmeden önce gitmeleri gereken uzun bir yol var. Yayınlandığı tarihten itibaren, hiçbir algoritmik stablecoin tutarlı bir şekilde sabit kalmayı başaramadı. Bu nedenle, kullanıcılar genellikle spekülatif arbitraj işlemlerine yönelmektedir.

Algoritmik Stablecoinlerin Geleceği Nedir?

Bununla birlikte, algoritmik stablecoinlerin geçerliliği ile ilgili sorular devam etmektedir. UST’nin çöküşü, algoritmik stablecoinlerin savunucuları arasında derin bir arayışa yol açıyor. Bu nedenle bazıları artık bir gelecekleri olduğuna şüpheyle bakıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu