
Blockchain (blok zincir) blok adı verilen sürekli büyüyen bir sıralı kayıt listesi tutan dağıtılmış bir veritabanıdır. Bu bloklar kriptografi kullanılarak bağlanır. Yeni bloklar zincir sonuna eklenir ve eklenen bu bloklar sonradan değiştirilemez. Bir blok zincire eklenen her bilgi sonsuza kadar orada kalacaktır. O eklenen blok hiçbir zaman silinmeyecektir. Ancak işlem yapan kullanıcılar anonim olduğu için sonsuza dek gizli kalacaktır. Her blok, önceki bloğun kriptografik karmasını, zaman damgasını ve işlem verilerini içerir.
Blok zinciri, birçok bilgisayar arasında işlemleri kaydetmek için kullanılmaktadır. Merkezi olmayan, dağıtılmış ve halka açık bir dijital defterdir. Böylece kayıt, sonraki tüm bloklar değiştirilmeden ve ağın mutabakatı olmadan geriye dönük olarak değiştirilemez.

Blockchain Nedir ve Hangi Sektörlerde Kullanılmaktadır?
Blockchain hala kripto para birimleri için işlemlerin kaydedilmesi ve depolanmasında kullanılmakla sınırlıdır. Bu teknolojinin savunucuları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere blok zincir için diğer kullanımları geliştirmekte ve test etmektedir:
Ödeme işleme ve para transferleri için blok zinciri. Bir blok zinciri üzerinden işlenen işlemler birkaç saniye içinde halledilebilir ve bankacılık transfer ücretlerini azaltmaktadır.
Tedarik zincirlerinin izlenmesi için blok zinciri. İşletmeler blok zinciri kullanarak tedarik zincirlerindeki verimsizlikleri hızlı bir şekilde tespit etmektedir. Öğeleri gerçek zamanlı olarak bulabilir ve ürünlerin üreticilerden perakendecilere giderken kalite kontrol perspektifinden nasıl performans gösterdiğini görmektedir.
Dijital kimlikler için blok zinciri. Microsoft, insanların dijital kimliklerini kontrol etmelerine yardımcı olmak için blok zinciri teknolojisini deniyor ve aynı zamanda kullanıcılara bu verilere kimlerin eriştiği konusunda kontrol sağlamaktadır.
Veri paylaşımı için blok zinciri. Blockchain, kurumsal verileri endüstriler arasında güvenli şekilde depolamak ve taşımak için bir aracı görevi görmektedir.
Telif hakkı ve telif hakları koruması için blok zinciri. Blockchain, sanatçıların müzik haklarını korumasını sağlamaktadır. Müzisyenlere şeffaf ve gerçek zamanlı telif dağıtımları sağlayan merkezi olmayan bir veritabanı oluşturmak için kullanılmaktadır. Ek olarak blockchain aynı şeyi açık kaynak geliştiriciler için de yapılmaktadır.
Sağlık için blok zinciri. Blockchain, sağlık hizmetlerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca sağlık hizmeti sağlayıcıları, yasal uyumluluğu korurken klinik deney verilerini ve elektronik tıbbi kayıtları yönetmek için blockchain kullanıyor.
Blockchain’in Finansal Faydaları Nelerdir?
Blok zincirinin birincil faydası, işlemleri kaydetmek için bir veritabanı olmasıdır, ancak faydaları geleneksel bir veritabanının çok ötesine uzanır. En önemlisi, kötü niyetli bir aktörün kurcalama olasılığını ortadan kaldırmanın yanı sıra şu ticari avantajları sağlar:
- Zaman tasarrufu. Blockchain işlem sürelerini günlerden dakikalara indiriyor. Çünkü merkezi bir otorite tarafından doğrulama gerektirmediğinden işlem kapatma daha hızlıdır.
- Finansal tasarruf. İşlemler daha az gözetim gerektirir. Katılımcılar doğrudan değerli eşya alışverişinde bulunabilirler. Blockchain, katılımcıların ortak bir deftere erişimi olduğu için tekrarlanan çabayı ortadan kaldırır.
- Daha sıkı güvenlik. Blockchain’in güvenlik özellikleri, kurcalamaya, dolandırıcılığa ve siber suçlara karşı koruma sağlar.