Korku ve Açgözlülük Endeksi

Kripto Para Korku ve Açgözlülük Endeski

Korku ve açgözlülük endeksi, Bitcoin ve diğer büyük kripto para birimlerinin duygularını ve duygularını sunar. Zaman içindeki korku ve açgözlülük endeksi; burada 0 değeri “Aşırı Korku” , 100 değeri ise “Aşırı Açgözlülük” anlamına gelir.

Grafik aşağıdaki gibi çalışır:

  • 0 – 24 = Aşırı Korku
  • 25 – 49 = Korku
  • 50 – 74 = Açgözlülük
  • 75 – 100 = Aşırı Açgözlülük

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir? Neden Ölçülür?

Kripto para piyasasında her yatırımcı kar elde etmek ister. Yatırımcıların kar sağlayabilmesi veya en az kayıpla yatırımını kurtarması, piyasayı okuyabilmesiyle alakalıdır. Kripto para yatırımcıları alım ve satım emirlerini oluştururken piyasanın beklentisini öngörüp ona göre işlem yapmalıdır. Bundan dolayı yatırımcılara rehber olması amacıyla Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi geliştirilmiştir.

Korku ve Açgözlülük Endeksi kripto para piyasasının davranışları duyguya dayalı olması sebebiyle ortaya çıkmıştır. Bu endeks yatırımcıların en çok düştüğü iki duyguya odaklıdır, bunlar;

  1. Bitcoin yükseliş trendine girdiğinde yatırımcılar açgözlülük duygusuna yenik düşer ve birçok yatırımcı piyasaya girer.
  2.  Bitcoin düşüşe geçtiğinde yatırımcılar kaybetme korkusuna kapılarak piyasadan çekilme yanılgısına düşer. Endeks 0 ile 100 değerleri arasında belirlenmektedir. Endeks 20’nin altındaysa aşırı korkuyu, 60’ın üzerine çıktığında aşırı açgözlülüğü gösterir.

Aşırı Korku: Yatırımcıların aşırı endişe içerisinde olduğuna dair bir işaret olabilir. Bu durum yeni alım fırsatı sunabilir.

Aşırı Açgözlülük: Yatırımcıların aşırı alım iştahlı olduğunun işareti olabilir. Piyasanın bir düzeltme yapması ihtiyacı olduğu anlamına da gelebilir.

Korku ve Açgözlülük Endeksi

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Bu endeks oluşturulurken 6 kaynaktan veri toplanmaktadır. Bu veriler aşağıdaki gibi sıralanır:

1) Volatilite (%25)

Bitcoin’in mevcut oynaklığı ve maksimum düşüşleri ölçülür. Son 30 gün ile 90 günün karşılık gelen ortalaması ile karşılaştırılır. Ani yükselişlerin piyasayı korkuya iteceği düşünülmektedir.

2) Pazar ivmesi / Hacim (%25)

Mevcut hacim ve pazar ivmesi hesaplanır. Hesaplamalar 30/90 gün temel alınarak yapılmaktadır. Pozitif bir piyasada yüksek alımlı hacimler görüldüğünde piyasanın aşırı açgözlü değerlere kaydığı belirlenir.

3) Sosyal Medya (%15)

Twitter üzerinden yapılan bir duyarlılık analizidir. #Hashtag’ler üzerinden ne kadar hızlı ve kaç adet etkileşim alınması baz alınır. Alışılmışın dışında yaşanan yüksek etkileşim açgözlü bir piyasayı işaret eder.

4) Anketler (%15)

Çeşitli araçlarla yatırımcıların piyasaya bakış açıları hakkında veri elde edilmektedir.

5) Hâkimiyet (%15)

Yatırımcıların piyasada Bitcoin ve Altcoinler arasında ilgilerinin kayması sonucunda kripto paralar arasında hacimlerin değişmesine sebep olur. Bu durumda ilginin değiştiği kripto para üzerinde açgözlülüğün artmasına sebep olur.

6) Trendler (%10)

Google arama trendleri baz alınarak değerlendirilmektedir. Belirli arama sonuçları piyasada korku seviyesinin belirlenmesine olanak sağlamaktadır. Örneğin: “Bitcoin satın al” şeklindeki bir aramanın çoğalması aşırı korkunun göstergesidir.

Başa dön tuşu