AkademiGenelTemel Analiz

Telafi Cetveli Nedir? Kayıplar ve Kazanılması Gereken Yüzdeler

Telafi Cetveli Nedir?

Telafi cetveli olası bir kayıpta mevcut anaparanıza geri dönmek için ne kadar kazanmanız gerektiğini söylemektedir. Örneğin 1.000 USD bakiye ile kripto para sektörüne giriş yaptınız ve işleriniz yaver gitmedi. Sonrasında yaptığınız bir kaç başarısız işlem ile bakiyeniz 800 USD’ye geriledi. Ne yazık ki %20’lik bir kayıp yaşadınız ve genel bakiyeniz azaldı.

Düz bir şekilde bakacak olarak 200 USD kaybettiniz ve tekrar 200 USD kazanmanız gerekiyor değil mi? Aslında evet, ancak kazanılması gereken yüzde olarak farklılıkları bulunmakta. Siz başlangıç bakiyenizden 200 USD kaybederek %20’lik bir düşüş yaşadınız. Ancak başlangıç bakiyenize geri dönebilmek için gereken 200 USD’yi %25’lik bir yükseliş ile kazanabileceksiniz. İşte bu gibi durumlarda aklınızda her zaman telafi cetveli olsun. Bazı işlemlerde kaybettiğiniz tutarı geri kazanmanız için kayıp yüzdesinden kat ve kat fazlasını kazanmanız gerekir.

Kayıpları Telafi Etmek İçin Yüzde Kaç Kazanmamız Lazım?

Bu oran tamamen matematiksek hesaplamalar ile yapılmaktadır. Aşağıda yer alan tablodan kayıp yüzdenize göre kazanmanız gereken yüzde oranını kontrol edebilirsiniz.

Kayıp YüzdesiKazanılması Gereken Yüzde
%5%5.3
%10%11.1
%20%25
%30%42.9
%40%66.7
%50%100
%60%150
%70%233.3
%80%400
%90%900
Tablo: Telafi Cetveli Yüzdelik Oranları

Kayıplarınızı Nasıl Önleyebilirsiniz?

Telafi cetvelinin en iyi gösterdiği şey, yatırımcıların kendilerini büyük kayıplara karşı korumaları gerektiğidir. Belirli bir zarar düzeyine ulaşıldığında stop-loss emrinizin devreye girmesi olası bir ayı piyasası başlangıcında sizi büyük bir kayıptan koruyacaktır özellikle yukarıdaki tablodaki tutarlara göz attığınızda. Bununla birlikte yatırımcı psikoloji denilen kavram nedeni ile kayıplarınızı büyüdüğü zaman sağlıklı bir şekilde karar veremezsiniz.

Örneğin klasik olarak “buralardan döner veya burası dip” gibi kavramlar bazen anlamsız kalabiliyor. Çünkü sizin potansiyel dip olarak gördüğünüz destekler belirli bir süre sonra direnç olarak çalışacaktır. Bu nedenle kayıplarınızı minimize etmek için bir risk eşiğiniz olsun ve stop-loss ya da take-profit gibi emirlerin girişlerini mutlaka yapın.

Kısacası kar ve zarar kavramları her zaman kripto hayatımızda mevcut. Bundan dolayı her iki kavramı da benimsememiz gerekir. Sürekli yükselen ya da sürekli düşen bir piyasa asla mevcut değildir. Elbette bir düzeltme ya da market yapısının değişimi söz konusu olacaktır. Önemli olan bu süreçte kazanmaktan önce kaybetmemeyi öğrenmektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu