AkademiGenelPrice Action

Market Structure Nedir? Kripto Paralarda Market Yapısı

Market structure ya da market yapısı kavram olarak yeni bir şey değildir ve finansal piyasaların başlangıcından beri var olmuştur.

Bununla birlikte, temel ilkeleri son derece önemli olmaya devam etmektedir. Özellikle fiyat hareketlerini analiz etme ve işlem fırsatlarını belirleme söz konusu olduğunda geçerlidir.

Market yapısı, yukarı, aşağı ve yatay eğilimleri anlamak için bir kılavuz görevi görür. Aynı ilkeler hisse senetleri, forex ve kripto para birimlerinde de geçerlidir. Günümüzde dijital varlıklara ve hatta gayrimenkul gibi fiziksel varlıklara kadar her türlü piyasada kullanılmaktadır.

Market yapısını nasıl kullanabileceğinizi merak ediyorsanız makalemizi okumaya devam edin. Bu yazıda tüm temel bilgileri gözden geçireceğiz.

Market Structure Nedir?

Kısaca Market Structure, herhangi bir piyasanın halihazırda işlem yaptığı çerçeve veya yapı olarak tanınır. Market yapısı, piyasanın davranışını, durumunu ve mevcut akışını anlamanıza yardımcı olmaktadır. Destek ve direnç seviyelerini, yüksek salınımları ve en düşük salınımları vurgular.

Market Structure Türleri

Pazar yapısı genel olarak üç farklı kategoride ele alınır:

Bullish Market Structure: Bir yükseliş yapısı, bir dizi higher high (HH) ve higher low (HL) ile tanımlanır. Parite fiyatı lower low (LL) kaydedene kadar trend aynı yönde devam eder.

Bullish Market Structure

Bearish Market Structure: Bir düşüş yapısı, lower low (LL) ve lower high (LH) ile tanımlanır. Fiyat eğilimi, lower high (LH) olduğu sürece ve higher high (HH) oluşturulana kadar devam eder.

Bearish Market Structure

Sideways Market Structure: Equal highs (EH) ve equal lows (EL) ile gösterilen fiyatın yatay hareketine yan eğilim denir.

Sideways Market Structure

Mum Çubuğu ile Market Yapısının Gösterimi

Market yapısı ayrıca aşağıda gösterildiği gibi mum çubukları ile de gösterilmektedir:

Mum Çubuğu ile Trend Yapısının Gösterimi

Market Yapısında Destek ve Direnç

Fiyat genellikle destek ve direnç seviyeleri sınırları içinde hareket eder. Fiyat bu seviyeleri geçebilir ve diğer destek ve direnç alanlarına ulaşabilir.

  • Destek: Talep yoğunluğu veya satın alma ilgisi nedeniyle düşüş trendini durduracak bir fiyat seviyesidir. Destek seviyeleri, genellikle büyük piyasa katılımcılarının emir defterinde çok sayıda satın alma emri içerir.
  • Direnç: Artan sayıda satıcının ortaya çıkması nedeniyle yükseliş eğilimini engelleyen bir fiyat seviyesidir. Direnç seviyeleri, emir defterinde yüksek hacimli satış emirleri içerir.
Destek ve Direnç

Market Structure Nasıl Kullanılır?

Market yapısı, bazen işlem senaryolarını tanımlamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, bir trendin kırılması meydana gelirse, short işlem aramak mantıklı olacaktır.

Market Structure Nasıl Kullanılır?

Trend En Büyük Dostunuzdur

Ticaret dünyasındaki en popüler ifadelerden biri ve bunun iyi bir nedeni mevcut. Bir trendi belirlemek için market yapısını kullanırsanız, çoğu zaman fiyat aynı yönde ilerlemeye devam edecektir.

Momentum

Bu, alıcıların (yükseliş eğiliminde) zaten mevcut olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Trendi tersine çevirmek için agresif satıcıların piyasaya girmesi gerekmektedir. Sadece mevcut momentumu durdurmak için değil, daha sonra yönü tersine çevirmek için önemli bir hacim gereklidir.

Bu durum hızla giden bir arabanın yönünü tersine çevirmeye çok benzer. Hızlı giden arabayı durdurmak (kırmak) için önce enerji gerekir. Ardından, ters yönde (trend tersine) hareket etmeye başlamak için daha fazla enerji gerekir.

Formasyonlar

Baş ve omuzlar, ters baş ve omuzlar, çift dipler ve çift tepeler gibi bilinen formasyon kalıpları mevcuttur. Bu formasyonlar trend kırılmalarını veya trendin devamını temsil edebilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu