Genel

NFT Nedir? NFT Nasıl Üretilir?

Eşsiz token (non-fungiable token, NFT) pazarı, yalnızca deneyimli kripto para meraklılarına değil, daha geniş bir kitleye hitap etmeye başlayan en yeni kripto para birimi ve blok zinciri alanıdır. Bu tür tokenlerin aşırı değerlenmesi, yatırımcıların, dijital koleksiyoncuların ve içerik oluşturucuların dikkatini çekmeye devam ediyor. NFT çılgınlığı hala zirvede olsa da getirisi yüksek olduğu için bu trenin vagonuna atlamaya ve hatta kendi NFT’lerinizi yaratmaya ve bu çılgınlıktan kazanç sağlamanın yollarını aramaya hevesli olmanız gayet doğal.

Bu kılavuzda, size NFT oluşturma konusunda kapsamlı içerik sağlamaya odaklanacağız. Neyse ki, NFT oluşturma süreci düşündüğünüz kadar teknik değil. Herkes doğru araçlarla ve temel bilgisayar becerileriyle NFT’ler üretebilir. Ancak, önce NFT teknolojisini anlamanız önerilir.

NFT Nedir?

İnsanlığı çevreleyen küresel dijitalleşme süreci, dijitalleştirilmiş sanat eserleri ve koleksiyon ürünlerine olan talebi artırdı. Blok zinciri teknolojisi, mülkiyeti kanıtlamayı ve doğrulamayı mümkün kıldığı için, dijitalleştirilmiş nadir öğelerin giderek daha fazla blok zinciri alanı haline gelmesi şaşırtıcı değil. Bu noktada benzersiz tokenlar (NFT) olarak adlandırılan varlıklara büyük ilgi görüyoruz.

NFT’ler, onları benzersiz kılan özel tanımlayıcılarla belirteç standartlarını kullanır. Başka bir deyişle, iki farklı değişmez token tabanlı varlık, yapıdaki benzerliklerine rağmen Bitcoin gibi kullanılamaz veya değiştirilemez. Blok zinciri teknolojisinin değişmezliği ve şeffaflığı sayesinde NFT üretim zamanı bilgisi, orijinal üretici, mevcut sahibi ve diğer benzersiz tanımlama özellikleri izlenebilmektedir. Tüm bu ayrıntılar, genel muhasebe defterine kaydedilir ve erişilebilir bir biçimde saklanır ve değiştirilemez.

NFT’ler, mülkiyeti kanıtlamak ve dijital ve gerçek varlıkların nadirliğini korumak için ideal araçlardır. Bu nedenle birçok sanatçı, ünlü ve koleksiyoner; NFT’leri giderek daha fazla benimsiyor.

NFT Nedir? NFT Nasıl Üretilir?

NFT teknolojisi ile sanat, müzik, video ve daha pek çok içeriğin satışından elde edilen gelir açısından geleneksel yöntemlerle ulaşılamayan bir esneklik düzeyi sanatçılar için gerçeğe dönüşüyor. NFT teknolojisi sayesinde üreticiler aracılardan kurtularak küresel pazara doğrudan erişebilmektedir. Üretilen içerik veya sanat eseri NFT olabilir ve önde gelen NFT pazarlarından birinde satışa sunulabilir. Geleneksel yöntemler kullanılırsa yüksek maliyet ve kaynak gerektiren pazarlama süreci bu şekilde kolaylaşır. Sonuç olarak, gelir adil bir payla üreticiye aktarılır.

Ayrıca NFT’ler, ilgili ürün veya sanat eserinin el değiştirmesi durumunda komisyonun orijinal üreticiye kesinti yapılmadan ödenmesini mümkün kılmaktadır. Belirteç üretilirken yapılacak birkaç ayarlama ile, sanat eserinin veya dijital öğenin sonraki satışlarında üretici için pasif gelir elde edecek şekilde programlanabilir.

NFT; Sahte ürünlerden kaçınmak ve satın alınan dijital ürünlerin sahipliğini korumak için dijital koleksiyonculara ve yatırımcılara veri kurcalamaya karşı korumalı bir sistem sunar. Birçoğu, NFT olarak satın alınan ürünün kopyalarını üretmenin ve bu süreçte bu tür masrafları azaltmanın mümkün olduğunu iddia etse de, dijital cüzdanda varlığın benzersizliğini NFT üzerinden korumak, sahibine ekstra övünme hakları verir ve aynı zamanda kesinliğini sağlar. Değeri.

Sahte Louis Vuitton çantalar orijinalin değerini azaltmadığı gibi, NFT sanat eserinin lisanssız kopyaları da orijinalin değerini azaltmaz.

Peki NFT Üretmeli Misiniz?

Makalenin bir önceki bölümünden de anlaşılacağı gibi, dijital veya gerçek içeriğin ve hatta öğelerin NFT sürümlerini oluşturmanın birçok faydası vardır. Bir NFT oluşturmak, kullanıcıya fikri mülkiyet üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Henüz düzenlenmemiş bir küresel sanat koleksiyoncuları ve diğer dijital öğeler ağına erişim sağlar. NFT’ler; Nadir ve benzersiz dijital varlıklara sahip olmak, bunları satmak ve satın almak için demokratik pazara geçiş olarak düşünülebilir.

Nasıl NFT Üretilir?

Artık bir NFT oluşturmaya hazır olduğunuza göre, ilk NFT varlığınızı nasıl ve nerede oluşturacağınız konusunda size fikir verecek bazı faktörlerden bahsedelim. Akılda tutulması gereken ilk şey, birçok blok zinciri ağının NFT belirteç standardını desteklemesidir. Liste aşağıdaki gibidir:

  • Ethereum
  • Binance Smart Chain
  • Flow by Dapper Labs
  • Tron
  • Tezos
  • Cosmos
  • EOS
  • WAX
  • Polkadot

Yukarıda listelediğimiz blok zinciri ağlarından herhangi birinde NFT ürettiğinizde, onu başka bir blok zinciri ağına taşımanız veya satmanız muhtemelen imkansız olacaktır. Bu nedenle, bir karar vermeden önce NFT ekosistemindeki tüm blok zinciri ağlarının artılarını ve eksilerini araştırmak için zaman ayırın. Rehberimizde Ethereum üzerinde NFT oluşturma (mint) sürecini inceleyeceğiz.

Nasıl NFT Üretilir?

Güncel verilere göre, Ethereum popüler NFT merkezidir. İşlem ücretleri açısından daha makul bir seçenek olan Binance Smart Chain, Ethereum’dan hemen sonra geliyor. Başka bir deyişle, Ethereum ve Binance Smart Chain, NFT ekosistemindeki en büyük pazarlara ev sahipliği yaparak NFT alıcılarına daha fazla seçenek sunuyor.

Seçtiğiniz blok zinciri ağının, seçebileceğiniz NFT pazar yeri türlerini belirleyeceğini unutmayın. Ethereum blockchain ağı üzerinden OpenSea, Rarible ve Mintable dahil olmak üzere zengin bir NFT platformları listesine erişebilirsiniz. Öte yandan özel NFT pazaryerleri olan BakerySwap, Juggerworld ve Treasureland platformlarına Binance Smart Chain üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ethereum’da NFT Nasıl Üretilir? 

Ethereum ağında bir NFT oluşturmak çok kolaydır. Tek ihtiyacınız olan, NFT’yi destekleyen bir Ethereum cüzdanı ve Ethereum tabanlı bir NFT pazar yeri hesabı. NFT uyumlu cüzdanlar arasında Metamask, Trust Wallet ve Coinbase bulunur.

OpenSea üzerinde bu işlemin nasıl çalıştığını anlatacağız ve cüzdan sağlayıcı olarak MetaMask yazılımını kullanacağız. OpenSea platformuna girmeden önce bir Ethereum adresi veya cüzdan oluşturmuş olmanız gerektiğini unutmayın.

Kaynak: Bu yazı öncesinde CoinMarketCap tarafından ele alınmıştır. Detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu